fredag 29 mars 2013

Förra veckan var det persisk nyår. På persiska säger vi Norouz. Persisk nyår är en väldigt speciell högtid för oss iranier, vi ser fram emot högtiden varje år, för firandet är makalöst och underbart. Det kommer komma fler inlägg senare i bloggen om hur vi firar, vad vi äter och massa annat kul. Men det i det här inlägget tänkte jag berätta hur vi iranier har påverkats av högtiden och vad vi själva tycker om den.

Jag tycker att just persisk nyår är något som betyder mycket för alla iranier, även om man är äldre eller yngre. Man har lärt sig som barn att fira persisk nyår varje år som infaller den 20 mars till den 23 mars, det är olika för varje år. Dom flesta iranierna växer upp med traditionen att fira persisk nyår som jag och min familj. Högtiden har påverkat oss alla positivt, man ser fram emot de nya året hela tiden bara pga av det underbara firandet. När jag tänker på persisk nyår tänker jag på värme, kärlek, familj, god mat, glädje. Alla samlas och umgås med varandra, det är det bästa med högtiden. Nourouz är något kul, en högtid som jag tycker att alla borde få uppleva.

När jag själv samlas med min familj så ser jag själv hur alla har påverkats posstivit av högtiden, hur glada alla är. Alla lägger sina problem åt sidan och har ett underbart firande med sina nära och kära.

Jag själv älskar Nouroz och jag vill att mina barn ska växa upp med traditionen att fira persisk nyår för jag tycker det är väldigt viktig att mina barn ska få känna samma känsla som jag och alla i min familj känner när vi firar persisk nyår.


Här är ett klipp med musik som spelas mycket under högtiden.


måndag 25 mars 2013

Joojeh Kabab

Här är två klipp på hur man lagar joojeh kabab. Det är kyckling på spett med ris och grillade tomater. Om man inte vill ha kyckling kan man lägga på kött, vilket kött man vill, min familj brukar blanda så man får äta olika. Klippen är jätte bra, han visar verkligen från början till slut hur man ska laga maträtten på bästa sätt.

Denna maträtt älskar jag verkligen och man blir så himla mätt! Det här är en maträtt som grillas på grill. Det påminner mig mycket om sommar kvällar då familjen samlas grillar och äter tillsammans.

Våra måltider har faktiskt en enorm påverkan på oss alla iranier. Middagar för oss tillsammans, den goda maten är självklart det bästa! Men självklart älskar man värmen med familjen, glädjen och allt prat. Måltiderna betyder faktiskt mycket för oss. Jag har lärt mig att varje middag så ska man sitta och äta tillsammans, njuta av varandras sällskap och den goda maten.

Persiska kotletter



 Persiska kotletter är en ovanlig maträtt, det är inte många som har hört talas om maträtten. Min farmor lagade denna maträtt till mig och min familj när jag va mindre sen han min pappa fortsatt och äntligen har jag lärt mig hur man lagar dessa goda kotletter.

Recept:
500 g nötfärs
1-2 gul lök
3 stora vitlöksklyftor
1-2 ägg
matolja
gurkmeja ( otroligt viktigt)
salt
peppar
strö bröd

Tillagning:

Använd dig av en stor bunke eller skål. Riv löken med ett rivjärn ner i bunken/skålen, sedan riv ner potatisarna. Potatisarna ska vara kokade, men dom ska inte vara alldeles för mjuka. Häll ner all köttfärs och rör om med rena händer. Ett tips är att använda sig av händerna istället för något köks redskap, det är mycket enklare och allt blandas ihop mycket bättre. Sedan tillsätter man med 1-2 ägg jag brukar bara använda mig av ett ägg. Häll i gurkmeja som är otroligt viktigt, gurkmeja lyfter upp kotletterna och ger dom den perfekta smaken. Rör om igen med händerna och om man vill kan man lägga till valfria kryddor. Jag brukar hälla i somaq salt och peppar för att krydda upp det lite. Men det viktigaste är verkligen gurkmeja!!

Man steker kotletterna, man kan inte bara lägga in en bit köttfärs i stekpannan och börja steka. Man ska forma dom med händerna ha fuktiga händer så går det alltid bättre. häll ströbröd över, det ska bara ströbröd på båda sidorna av kotletten. Med ströbröd så löser kotletterna inte upp sig i stekpannan när man steker dom. Och det blir mycket godare.

Med kotletter så äter man oftast ris eller så kan man äta de med bröd men jag föredrar ris. Riset lägger man i blöt innan tillagning. Under kokningen så tillsätter man lite salt så riset får lite smak.


söndag 17 mars 2013

Newrouz

Om 6 dagar är det persisk nyår. Vi kommer visa er hur vi firar nyår, vad vi gör, vad vi äter och ta massa bilder och skriva om Newrouz. Newrouz är en speciell högtid för oss så vi kommer göra allt så ni läsare får uppleva lite av persisk nyår.


Persiska kottletter

Tänkte bjuda på en matlagnings video som jag hittade på youtube. Mannen i klippet lagar persiska kottleter som jag kommer laga och lägga upp här på bloggen och visa hur man tillagar maträtten.


måndag 11 mars 2013

Ghormeh sabzi


Denna klassiska persiska lammgryta med torkad lime och örter är en stor känd maträtt i Iran. enormt. Mängden med kryddor varierar från recept till recept. De grövsta stjälkarna ska rensas bort innan örterna hackas till maten. Servera med yoghurt, ris och sallad. 

Ingredienser

4 dl kidneybönor
2 dl finhackad dill
4 msk torkade bockhornsklöverblad
5 dl finhackad bladpersilja
2 dl finhackade korianderblad
6 dl finhackad persisk gräslök (går även bra med salladslök)
1 dl matolja
2 st finhackade gula lökar
800 g grytbitar av lamm, 5 - 6 cm tjocka
salt
7-8 st torkade limefrukter
4 st citroner, urpressad saft
nymald vitpeppar

Gör så här

1. Om torkade bönor används, lägg dem i blöt över natten.
2. Koka bönorna i 10 minuter. Skölj dem kalla och ställ åt sidan. Burkbönor ska dock inte kokas.
3. Fräs örter och gräslök i matolja i ungefär 30 minuter. Blandningen ska mörkna men inte bli bränd. Rör om ofta. Lägg över örtröran i en skål och ställ åt sidan.
4. Salta köttet och fräs det tillsammans med lökhacket i lite mer matolja.
5. Häll i örtblandningen och bönorna i grytan. Häll på vatten så att det precis täcker. Låt sjuda under lock i 1 timme.
6. Stick några hål i de torkade limefrukterna och lägg ner dem i grytan. Låt grytan fortsätta sjuda tills köttet är riktigt mört, utan att ha blivit torrt. Det tar ytterligare ½ - 1 timme.
7. Smaka av med citron och eventuellt lite mer salt. Vitpeppar ingår i vissa recept och är alltså valfri. Servera med basmatiris.

Denna maträtt är en favorit bland persier och kan tillagas vid alla tillfällen. vi hemma lagar den när vi får släktingar. Det går ganska fort och laga det och man behöver inte ha så många ingredienser heller, maten ser inte så frestande ut när den bara ligger där i en skål, men själva konsistensen är sjukt god och skulle kunna äta det varje dag.  

söndag 10 mars 2013

Halim Bademjan







 Den här maträtten är väldigt enkel men god. Enkla maträtter brukar inte va märkvärdiga och goda det är oftast dom maträtterna som tar dit som sticker ut mer med smaken. Men denhär goda röra är verkligen fantastisk.

Halim bademjan heter maträtten, jag hittar inget ord för maträtten på svenska.

Recept för 2-3 personer:
 4-6 Aberginer
6 gullök
Gryt kött
Gurkmeja
Mat olja
Övriga egna kryddor 

Tillagning:
Skär bort topparna av aberginerna. Lägg in dom i ugnen på en lagom varm temperatur och låt dom va i ugnen tills dom blivit mjuka. Fyll en kastrull med vatten och skär gullök och lägg sedan in i kastrullen. Anledningen till att jag brukar koka köttet med gullök är för att köttet får mer smak. Låt vattnet koka lite på tempratur 5. Häll sedan in försiktigt gryt kötten. Medans kötten kokas upp lite och aberginerna är i ugnen så hackar man ugnäfär 4 gullök i små små bitar som ni kan se på bild 2.

Om man inte har kokat kött tidigare och gjort de till gryta så kan det vara svårt att veta vilket kött man ska använda sig av. Men man hitta köttet i vilken mat butik som helst. Det står klart och tydligt grytbitar på förpackningen som ni kan se på bild 3.

Böra steka de små hackade gullöken i en stekpanna med matolja och tillsätt sedan lite gurkmeja och valfria kryddor. Jag använde mig av gurkmeja, svartpeppar, och somaq. Det är självklart mycket godare med kryddor och om man prövar sig fram med olika kryddor blir det alltid roliga att äta maten. På sista bilden ser ni hur löken såg ut efter jag hade tillsatt med kryddorna.

Det viktigaste med att koka upp kötten är att dom får verkligen inte stå i vattnet för länge för då blir köttet hårt och går inte att mosa. Köttet ska vara mjukt så man kan mosa det sen, och göra en röra av det hela. På bild 5 ser ni hur köttet ska se ut. Men ni får själva känna med en gaffel eller kniv om köttet är klart. På bild 4 ser ni gullöken med gryt köttet på botten blandat med lite gurkmeja. Jag brukar tillsätta gurkmeja för att göra köttet godare.

När kötten är klara och mjuka och aberginerna är mjuka så tar ni bort de svarta skalet på dom och sedan lägger dom i en kastrull eller en plast skål med kötten sedan mosar ni allt tillsammans, allt ska vara riktigt mosat så det blir en fin röra. Sedan när ni har mosat allt så häller ni i löken i röran och rör om.

Man kan äta denna maträtt med yoghurt eller sallad det är upp till var och en. Jag föredrar yoghurt och en kall cola. Man äter självklar röran med bröd, jag brukar riva små tunn bröd skivor och göra en strut av dom och lägga röran i den och sedan äta.

En enkel och snabb persisk maträtt som tar ca 30 min att göra. Jag tycker om maträtten och ger maträtten en 6 av 10.



Dolma

 2-6 olika hackade grönsaker + köttfärs.
 i den vita stora skålen har vi ''röran'' som är blandad med ris, köttförs och en massa grönsaker.
Under helgen lagade jag och min mamma dolma. skriver inte ''kåldolma'' för att det är inte bara kål i själva maträtten. valde att laga/ skriva om just denna maträtt för att det är min favorit mat. Denna maträtt kräver tålamod och mycket tid/ ork.

Första bilden innehåller en massa köttfärs& grönsaker så som
Dill
Persilia
Lök
Spenat
Minta
Paprika
Vitlök
Potatis

Och allt detta som är i grytan (bildaga nr 1) ska vara väldigt bra hackade för att det sedan ska kunna fyllas in i grönsakerna. 
Oftast använder svenskarna sig av endast kål när de lagar denna maträtt men vi använder oss av 5-9 andra, här är några exempel på vad.

potatis
lök
tomat
aborginer
skosh
kål
Paprika
vindruvsblad
spenat

Man ska ''tömma'' all inhehåll som finns i själva grönsaken och sedan fylla den med den röran som finns på bildaga nr 1 + ris.
Man tömmer innehållet med hjälp av en potatisskalare. Det som gör att det tar långt tid är att tömma alla grönsaker, ju fler man har desto mera tid krävs det. 
När alla grönsaker är tömda och har blivit påfyllda av fyllningen så ska man stoppa in allt i e stor gryta för att låta det kokas i ungefär 1-1.5 timme. sedan är det klart.

För att få en perfekt dolmarätt att smaka gudomlig måste man använda sig av rätt sorters kryddor och det finns så många att välja i mellan. vissa av dem säljs inte i svenska butiker utan i speciella små butiker nere på stan.
Tror nog alla kan göra en bra dolma rätt så som min mamma gör, så länge man använder sig av några få speciella kryddor!
Denna maträtt är myckt hälsosam eftersom den innehåller en massa grönsaker, köttfärs och inte alls mkt ris.
vi hemma lagar den 1-3 ggr per månad för det är jobbigt och kräver mycket tid som sagt. Ni som aldrig har ätit denna maträtt ska absolut inte köpa från ica eller någon liknande affär utan ska smaka på hemma gjord. för det är som att äta kladdkaka utan grädda.