måndag 11 mars 2013

Ghormeh sabzi


Denna klassiska persiska lammgryta med torkad lime och örter är en stor känd maträtt i Iran. enormt. Mängden med kryddor varierar från recept till recept. De grövsta stjälkarna ska rensas bort innan örterna hackas till maten. Servera med yoghurt, ris och sallad. 

Ingredienser

4 dl kidneybönor
2 dl finhackad dill
4 msk torkade bockhornsklöverblad
5 dl finhackad bladpersilja
2 dl finhackade korianderblad
6 dl finhackad persisk gräslök (går även bra med salladslök)
1 dl matolja
2 st finhackade gula lökar
800 g grytbitar av lamm, 5 - 6 cm tjocka
salt
7-8 st torkade limefrukter
4 st citroner, urpressad saft
nymald vitpeppar

Gör så här

1. Om torkade bönor används, lägg dem i blöt över natten.
2. Koka bönorna i 10 minuter. Skölj dem kalla och ställ åt sidan. Burkbönor ska dock inte kokas.
3. Fräs örter och gräslök i matolja i ungefär 30 minuter. Blandningen ska mörkna men inte bli bränd. Rör om ofta. Lägg över örtröran i en skål och ställ åt sidan.
4. Salta köttet och fräs det tillsammans med lökhacket i lite mer matolja.
5. Häll i örtblandningen och bönorna i grytan. Häll på vatten så att det precis täcker. Låt sjuda under lock i 1 timme.
6. Stick några hål i de torkade limefrukterna och lägg ner dem i grytan. Låt grytan fortsätta sjuda tills köttet är riktigt mört, utan att ha blivit torrt. Det tar ytterligare ½ - 1 timme.
7. Smaka av med citron och eventuellt lite mer salt. Vitpeppar ingår i vissa recept och är alltså valfri. Servera med basmatiris.

Denna maträtt är en favorit bland persier och kan tillagas vid alla tillfällen. vi hemma lagar den när vi får släktingar. Det går ganska fort och laga det och man behöver inte ha så många ingredienser heller, maten ser inte så frestande ut när den bara ligger där i en skål, men själva konsistensen är sjukt god och skulle kunna äta det varje dag.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar