söndag 10 mars 2013

Dolma

 2-6 olika hackade grönsaker + köttfärs.
 i den vita stora skålen har vi ''röran'' som är blandad med ris, köttförs och en massa grönsaker.
Under helgen lagade jag och min mamma dolma. skriver inte ''kåldolma'' för att det är inte bara kål i själva maträtten. valde att laga/ skriva om just denna maträtt för att det är min favorit mat. Denna maträtt kräver tålamod och mycket tid/ ork.

Första bilden innehåller en massa köttfärs& grönsaker så som
Dill
Persilia
Lök
Spenat
Minta
Paprika
Vitlök
Potatis

Och allt detta som är i grytan (bildaga nr 1) ska vara väldigt bra hackade för att det sedan ska kunna fyllas in i grönsakerna. 
Oftast använder svenskarna sig av endast kål när de lagar denna maträtt men vi använder oss av 5-9 andra, här är några exempel på vad.

potatis
lök
tomat
aborginer
skosh
kål
Paprika
vindruvsblad
spenat

Man ska ''tömma'' all inhehåll som finns i själva grönsaken och sedan fylla den med den röran som finns på bildaga nr 1 + ris.
Man tömmer innehållet med hjälp av en potatisskalare. Det som gör att det tar långt tid är att tömma alla grönsaker, ju fler man har desto mera tid krävs det. 
När alla grönsaker är tömda och har blivit påfyllda av fyllningen så ska man stoppa in allt i e stor gryta för att låta det kokas i ungefär 1-1.5 timme. sedan är det klart.

För att få en perfekt dolmarätt att smaka gudomlig måste man använda sig av rätt sorters kryddor och det finns så många att välja i mellan. vissa av dem säljs inte i svenska butiker utan i speciella små butiker nere på stan.
Tror nog alla kan göra en bra dolma rätt så som min mamma gör, så länge man använder sig av några få speciella kryddor!
Denna maträtt är myckt hälsosam eftersom den innehåller en massa grönsaker, köttfärs och inte alls mkt ris.
vi hemma lagar den 1-3 ggr per månad för det är jobbigt och kräver mycket tid som sagt. Ni som aldrig har ätit denna maträtt ska absolut inte köpa från ica eller någon liknande affär utan ska smaka på hemma gjord. för det är som att äta kladdkaka utan grädda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar